Sosial inkludering og mangfold En helt vanlig jul

Juleaksjonen

I Norge er jula en fantastisk tid på året for de aller fleste. Men for tusenvis av barn er høytiden fortsatt en påminnelse om ting som er vanskelige.

- Nærmere 80 000 barn lever under fattigdomsgrensa i Norge, sier Veslemøy Rue Barkenes i Gjensidigestiftelsen. Hun er ansvarlig for stiftelsens Juleaksjon, som sammen med Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Home Start Norge, Røde Kors, Blå Kors og Krisesekretariatet jobber for å skape gode juleminner for så mange av disse barna som mulig.

Hovedmålgruppa er barn som trenger ekstra støtte, enten hjemme, på krisesentre eller på asylmottak. Juleaksjonen 2014 nådde ut til over 16 000 barn. Det er en økning på 3000 fra i fjor og det høyeste antallet i løpet av de fem årene aksjonen er blitt arrangert.

Prosjekter som får støtte i Juleaksjonen skal berøre mottakerbarna direkte og skal samtidig legge til rette for at barna får kjenne på opplevelsen av å være en del av et fellesskap i forbindelse med jula.Støtten skal gjøre at barna får ta del i noe som kan minne om den jula flertallet gleder seg til.

- Mange barn gruer seg til jula og mange barn gruer seg til å komme tilbake på skolen etter ferien uten å kunne fortelle om gode opplevelser eller gaver. Vi jobber for å gi disse barna litt mer av det som for andre er en helt vanlig jul, sier Rue Barkenes.

Eksempler på tiltak er juletrefester, akedager eller gaver til barn som ellers ikke ville fått noe i jula. Mange familier får også hjelp til å organisere juletiden og feiringen, tilpasset deres behov i hverdagen. Det dreier seg om personlig oppfølging som handling av mat, gaver eller andre praktiske gjøremål som bidrar til at jula blir en lettere tid for hele familien.

Les mer om hva slags prosjekter vi støtter her

Et bilde av deltakerne under prosjektet En helt vanlig jul.