Matjungelen gir din SFO måltidsglede!

I slutten av april åpnet Matjungelen sin søknadsportal. Vil SFO på din skole gi barna en mulighet til får leke og lære mer om mat som er bra for kroppen og for kloden, må du være rask på labben og melde deg på nå. Det er plass til 50 skolefritidsordninger denne påmeldingsrunden.

Matjungelen er et nasjonalt kostholdsprosjekt som er laget for at barn kan oppdage og oppleve en jungel av mat. De får dyrke planter, utforske mystiske brødsymboler, smake på spennende frukter, slenge seg gjennom krydderløypen og forske på ulike eplesorter.

Målet er at barna gjennom leg og aktivitet skal tilegne seg praktiske og teoretiske ferdigheter om et næringsrikt og bærekraftig kosthold.

Kathrine Marthinsen, prosjekter i Matjungelen og gründer av Folkelig.
Folkelig mottar sjekk fra Gjensidigestiftelsen
Kathrine Marthinsen fra Folkelig mottok 11,6 kroner fra Gjensidigestiftelsen i februar. Til høyre står
Anne Kjersti Toft, seniorrådgiver for egne satsinger i Gjensidigestiftelsen.

Barn er svært opptatt av mat og miljø, og dette starter for alvor i slutten av barnehagen og i SFO. Derfor har vi skapt et tilbud som skal gjøre det enklere for både barna og de ansatte på SFO å bli introdusert for et godt læringsopplegg på dette området, forklarer hun videre. De ansatte får både opplæring og pedagogisk materiell fra Matjungelen, og det er tilpasset slik at det skal passe inn i en hektisk SFO-hverdag uten at det går utover lærernes pedagogiske frihet. Innholdet i Matjungelen er kunnskapsbasert og i tråd med Helsedirektoratets kostråd og Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skole og SFO.

En del av et nasjonalt kostholdsløft

Matjungelen er et nasjonalt kostholdsprosjekt som ble innlemmet i Gjensidigestiftelsens store kostholdsamling i februar, med en bevilgning på 11,6 millioner kroner. Så langt har det blitt bevilget over 50 millioner kroner til kostholdskunnskap og måltidsglede for barn og unge.

Det er i ung alder man legger grunnlaget for et gode vaner gjennom hele livet, og det er derfor det er så viktig å starte allerede i barnehagen med matlek og kunnskap om råvarer.


Anne Kjersti Toft, seniorrådgiver for egne satsinger i Gjensidigestiftelsen.

Det er organisasjonen Folkelig som leder Matjungelprosjektet, og de samarbeider med Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet/Høgskulen på Vestlandet. Prosjektet startet opprinnelig som et pilotprosjekt i Hordaland, og høsten 2018 ble prosjektet utvidet til 58 skoler i Hordaland. Gjennom bevilgningen til Gjensidigestiftelsen blir nå prosjektet et nasjonalt prosjekt som samtlige skoler kan søke på.

Ny søknadsportal i april

I april åpnet det opp for en ny runde med påmelding på Matjungelens nettside– på www.matjungelen.no, der SFO i hele landet kan melde seg på. Alt innholdet er allerede tilgjengelig på nettsiden, gratis for alle. Men når SFO og kommunene melder seg på får de også materiell, utstyr og oppfølging av Folkelig underveis. Vær tidlig ute!