Friskus Idrettslag – ikke helt A4

Prosjekteier

Friskus IL

Tildelt sum

350 000 kr

Om prosjektet

Friskus Idrettslag er ikke et helt A4 idrettslag. Idrettslaget er laget av og for funksjonshemmede, på deres premisser.

Vi var en samling med funksjonshemmede mennesker i vanlige idrettslag, som kun fikk muligheten til å gjøre enkle, tilpassede øvelser. Det fant vi oss ikke i, så vi startet opp et eget idrettslag som har gitt oss mye mer fart og spenning, forteller Sigbjørn Sørlie som sammen med fem andre startet Friskus i 2003.

Ved å tilby aktiviteter for funksjonshemmede som også er attraktive for funksjonsfriske oppnår vi det vi kaller omvendt integrering gjennom felles mestring og glede.

Sigbjørn Sørlie

-Hele året gjennom møtes vi til sommer- og vinteraktiviteter som skiskyting,skøyter, kanopadling, terrengkjøring og vannsport, til stor glede for både store og små. Dette er lavterskeltilbud, det koster ingenting og og ingen konkurrerer med andre enn seg selv, forklarer han videre. 

Mange av medlemmene i Friskus forteller om et liv før og etter idrettsklubben. Mange har sittet hjemme, alene, uten troen på at de er verdt noen ting. Få aktiviteter har vært lagt opp etter deres behov, og det er alltid de som har vært nødt til å tilpasse seg. Hos Friskus IL er det relativt ukomplisert. Folk er folk, uansett grad av funksjonshemning, De har det rett og slett gøy sammen, og når folk drar fra et arrangement med Friskus skal de glede seg til neste gang de skal møtes. 

To personer som skal ut og kjøre gummiring etter en båt.
I Friskus IL skal alle være med. 

Vi skal ikke gjemme oss

Vi skal ikke sette i gang noe uten at alle kan være med. Alle skal klare det, og vi skal dra dit andre er. Vi skal ikke gjemme oss. Jeg vil at folk skal se meg, og ikkerullestolen min, og jeg vil at andre funksjonshemmede skal oppleve fart og spenning i naturen. Ja, vi har et idrettslag for funksjonshemmede, og vi har det så gøy at funksjonsfriske nærmest står i kø for å være med. Det var ikke så lett å integrere oss i de tradisjonelle idrettslagene, men i Friskus tar vi imot alle. Vi kan integrering, og vi har aktiviteter ingen kan vise maken til.

Sigbjørn Sørlie

Det er Sigbjørn Sørlie som på denne måten sammenfatter litt av det unike med Friskus Idrettslag. Han bor på Kapp ved Mjøsa. Sigbjørn har sykdommen multippel sklerose (MS), og ble landskjent da han i 2002 tok seg til topps på Galdhøpiggen i belterullestol. Den målbevisste kappingen var da 52 år, og hadde 20 år tidligere vært på den samme toppen til fots, 2.469 meter over havet. Senere ble han altså rammet av MS, og han ble avhengig av rullestol. Turen til Galdhøpiggen i 2002 hadde ikke vært mulig uten gode hjelpere, og opplevelsen inspirerte han til å tenke nytt. Et idrettslag av og for funksjonshemmede, og i 2003 var Sigbjørn primus motor bak stiftelsen av Friskus Idrettslag. 

Det var Sigbjørn og fem andre i boccia-laget som startet Friskus. De spleiset for å få en slags grunnkapital, og de skulle utvide repertoaret til aktiviteter både på land og på vann. Kreativiteten var stor og responsen god. Oppslutningen økte og etter hvert kom Friskus i kontakt med Gjensidigestiftelsen, og det gjorde at de sommeren 2012 kunne ta i bruk en spesialbygget båt, tilpasset funksjonshemmede.

En ny verdenåpnet seg og båten er i flittig bruk på Mjøsa. Ikke bare til vannsportaktiviteter for funksjonshemmede. På faste dager inviterer de funksjonshemmede de eldre ved eldresentrene i området med seg på båttur eller fisketur. Turene går under betegnelsen Eldresprut, og føyer seg inn i en rekke tilbud som for eksempel Vannsprut, Issprut, Snøsprut og Fiskesprut. I tillegg har de blant annet mekking med snekring og sveising.

Alle skal med 

På det omfattende programmet står også blant annet vannski, vannlek på oppblåsbare tuber, grillkos, kanoturer og jolleseiling. Sist sommer var det tilbud om 17 forskjellige vannsprutaktiviteter. Friskus samarbeider også med andre lag og foreninger, som for eksempel kajakklubben og modellflyklubben. Seiling på isen og isfiske hører også med, og da benyttes gjerne den ombygde båttilhengeren til transport. Hjulene er byttet ut med ski, og på hengeren sitter deltakerne trygt og godt med varme klær. 

Sigbjørn er opptatt av at alle skal være med, uansett alder, kjønn eller funksjonsdyktighet. Dermed er det en selvfølge at også de som er psykisk syke skal finne sin plass i Friskus. De kan lett bli isolert, og mange som sliter psykisk er redd for å ta kontakt. Derfor legges det stor vekt på å skape trygghet for denne gruppen også, slik at de får tillit til det Friskus driver med. Et av vannsprutarrangementene sist sommer var spesielt tilrettelagt for psykiatriske pasienter, og det samlet 140 deltakere. De første årene var det jungeltelegrafen og informasjon via foreninger og bekjente som var med på å gjøre Friskus sine arrangementer og aktiviteter kjent. Nå har laget egen hjemmeside og ifølge Sigbjørn er de også i ferd med å bli mer aktive på Facebook. – Vi har noen yngre medlemmer som kan dette, så vi følger med i tiden, sier han.

Oversiktsbilde av alle deltakerne ombord på båten til Sigbjørn Sørlie.
Område

Fysisk aktivitet

Fylke

Oppland

Vi støtter prosjekter som gjør Norge til til et tryggere samfunn og gjør at flere av oss får muligheten til å leve friske og aktive liv.

Andre prosjekter i temaet Fysisk aktivitet

Gjensidigestiftelsen øker innsatsen for mer fysisk aktivitet i skolenLes om Gjensidigestiftelsen øker innsatsen for mer fysisk aktivitet i skolen

AktivitetsalliansenLes om Aktivitetsalliansen

En aktivitetsplass i nærmiljøet

Fossum idrettsforening
500 000 kr

Les om En aktivitetsplass i nærmiljøet

Ungdomsløftet

Buskerud idrettskrets
2 700 000 kroner

Les om Ungdomsløftet

Bokkedalen for alle

Styri og omegn vel
10 000 kroner

Les om Bokkedalen for alle

Badeparken i Tvedestrand

Tvedestrand Frivilligsentral
2 500 000 kroner

Les om Badeparken i Tvedestrand