Verdens hjerte- og lungeredningsdag 2022

I fjor fikk 4622 mennesker hjertestans utenfor sykehus i Norge.  I forbindelse med Verdens hjerte- og lungeredningsdag 16. oktober lanseres nå et nytt digitalt førstehjelpskurs utviklet av Lærdal Medical og Gjensidigestiftelsen for førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv».  

HLR på 123 er et mobilbasert førstehjelpskurs, og er et ledd i å styrke befolkningens evne til å handle raskt og riktig når noen rammes av akutt, livstruende sykdom, sier Ingrid Lorange, administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen. 

Kurset lastes ned på www.113.no  

Kurset er godkjent av landets fremste miljøer innen akuttmedisin, og er tilpasset hele befolkningen. Det byr både på viktig informasjon og praktiske øvelser i livreddende førstehjelp. Kurset lastes enkelt ned fra Norges offentlige nettsted for førstehjelp i Norge: www.113.no.  

Landslagskjendiser i ny film  

Søndag 16. oktober markeres Verdens hjerte- og lungeredningsdag i Norge. Denne dagen er det også kampdag i Eliteserien. Norges landslagstrener Hege Riise og landslagsspillerne Anna Langås Jøsendal og Tuva Hansen medvirker i en ny film om førstehjelpskurset som alle Eliteserieklubbene skal publisere i sine sosiale medier. Filmen blir også vist for publikum på storskjerm på arenaene søndag.  

Hege Riise: hjertestans skjer både på og utenfor banen  

Fotballen har vært sterkt berørt av nettopp denne tematikken. Christian Eriksen, Carl Erik Torp, Emil Pálsson og herrelandslagets trener Ståle Solbakken har alle opplevd hjertestans på banen.   

– Hjertestans kan inntreffe hvor som helst og når som helst, både på og utenfor banen. Derfor oppfordrer vi hele fotballfamilien om å laste ned kurset og bli livreddere, sier Hege Riise.  

Kompetanse om livreddende førstehjelp er kunnskapen man håper å aldri få bruk for. Samtidig er det kritisk å vite hva man skal gjøre hvis noen trenger hjelp for å overleve. At kurset fyller et behov, viser tidligere landsrepresentative undersøkelser Norstat har utført for «Sammen redder vi liv»:  

• 4 av 10 mener de selv ikke ville ytt førstehjelp på en korrekt måte ved hjertestans.  

• 3 av 4 ville ikke tatt i bruk hjertestarter selv om det fantes i umiddelbar nærhet.   

• 8 av 10 bryter hovedregelen om å ringe 113 som det aller første man gjør når noen er bevisstløse.   

Kurset tar 15 minutter  

 Det nye, mobilbaserte førstehjelpskurset er et lavterskeltilbud til hele befolkningen som bare tar 15 minutter å gjennomføre. Men det er tilstrekkelig til å gi deg kunnskapen du trenger for å redde et liv. For alle kan redde et liv, man behøver ikke være ekspert for å gjøre det. Derfor håper vi det nye digitale kurset bidrar til at vi sammen kan redde enda flere liv, sier fagrådsleder og avd. overlege Conrad Bjørshol.