Sykehusklovnene møter syke barn gjennom virtuelle møterom

Prosjekteier SYKEHUSKLOVNENE

Tildelt sum kr 150 000

Om prosjektet

Sykehusklovnene takker Gjensidigestiftelsen for muligheten til å søke om støtte i forbindelse med Koronutbruddet. Sykehusklovnene treffer 29.000 barn og unge årlig på 17 norske sykehus med barneavdeling. 16. mars 2020 måtte arbeidet opphøre da sykehusene stengte for alle andre enn spesialisthelsetjenesten. Det betyr at de gjenværende barna på sykehusene ikke har noe tilbud hverken sykehusklovning, musikkterapi, leketerapi, skole/førskole og i svært begrenset grad kan ta i mot besøk. De er med andre ord mer isolert og alene enn noen gang.

Fra sykehusene får vi høre at barn og unge er mer redde, mer ensomme og langt mer sårbare enn før. Sykehusklovnene ser at behovet for kommunikasjon med syke barn og unge er stort, og ønsker fortsatt å nå pasientene. Vi har fått et samarbeid med Norsk Helsenett som tilbyr virtuelle møterom der våre profesjonelle sykehusklovner kan fortsette å møte barn som er syke. Join.nhn.no er en lukket nettleserbasert videoløsning fra Norsk Helsenett som helsesektoren allerede bruker til pasientkonsultasjoner. De tilbyr trygge «møterom» hvor personvern og sikkerhet er ivaretatt.

Med tilgang til denne tjenesten får Sykehusklovnene for første gang mulighet til å tilby virtuelle klovnemøter og møter med barn som kan trenge et pusterom fra en hard virkelighet og strengt regime på sykehus og i hjemmeisolasjon. Vi får gratis tilgang, men må betale sykehusklovnene honorar, og trenger en del ekstra utstyr som mikrofoner, høyttaler, stativ og kameraer.

Som en ideell organisasjon utelukkende finansiert av donasjoner, ser vi allerede en nedgang i innsamlede midler. Vi har ikke økonomi til å utvikle et erstatningstilbud fult ut, selv om vi vil bruke 50 % av egne midler til prosjektet. Vi søker derfor om støtte til virtuell klovning fra 14 april og ut mai måned.

Sykehusklovnene er spesialiserte scenekunstnere som bidrar til livsglede og mestring i møte med syke barn. Helsebringende klovning reduserer også behovet for både beroligende midler og tvang.

Vi støtter prosjekter som gjør Norge til til et tryggere samfunn og gjør at flere av oss får muligheten til å leve friske og aktive liv.