Nytt aksjonsstøtteverktøy vil bidra til å redde liv

Et nytt digitalt verktøy vil bidra til å samordne redningstjenestene og revolusjonere måten det gjennomføres søk og redning på i Norge.

Torsdag 23. november var over 100 frivillige fra FORF og ansatte i offentlige etater samlet på Politihøgskolens avdeling i Stavern. Målet var å trene på det nye aksjonsstøtteverktøyet som er under utvikling. Verktøyet vil revolusjonere måten vi gjennomfører søk og redning på, sier Sondre Langenes i Røde Kors.

En person demonstrerer et elektronisk verktøy utendørs.
Sondre Langenes, seniorrådgiver for søk og redning i Røde Kors, demonstrerer aksjonsstøtteverktøyet i praksis for en gruppe observatører. Foto: Paal Mork-Knutsen

Livsviktig trening og øving

Det nye aksjonsstøtteverktøyet vil gjøre det mulig å kalle inn, administrere og delegere mannskap fra de frivillige redningsorganisasjonene og øvrige etater som politiet. Gjennom det digitale verktøyet kan frivillige redningsmannskaper gjøre seg tilgjengelig og kommunisere med de øvrige mannskaper og de som leder søk- og redningsaksjonen. Verktøyet gir oversikt over kompetanse, utstyr og tilgjengelighet, samtidig som redningspersonell kan melde inn etterretning til innsatsleder.

Bilde av redningspersonell som styrer en redningaksjon
Innsatsledelsen samlet i kommandoplassen under øvelsen. Aksjonsstøtteverktøyet kan sees på skjermen. Foto Paal Mork-Knutsen, Gjensidigestiftelsen

Formålet med øvelsen var å trene politiets innsatsledere i teknisk bruk av verktøyet. Til stede var også utviklerne fra Sopra Steria, som bisto innsatslederne i bruk av verktøyet underveis mens øvelsen utspilte seg.

Bilde av personer som koordinerer en øvelse
Innsatsledere fra politiet gjennomfører trening i verktøyet. Bak sitter utviklere fra Sopra Steria klare for å bistå. Foto: Paal Mork-Knutsen

HRS er prosjekteier

Det er Hovedredningssentralen (HRS) som er prosjekteier, og som har bidratt med finansiering sammen med Gjensidigestiftelsen. Det er BarentsWatch som utvikler tjenesten med Sopra Steria, og tjenesten er bygget pÃ¥ deres «Felles ressursregister».

I praksis er aksjonsstøtteverktøyet en kartapplikasjon og dashboardløsning for bruk på alle typer enheter og skjermstørrelser. Verktøyet vil ha:

  • Posisjoner og spor av mannskap og ressurser i sanntid.
  • Sikker tilgangsstyring for alle som deltar i en aksjon.
  • Deling av informasjon om hendelsen med kartutsnitt og instrukser, eksempelvis søketeiger.
  • En loggføring som deles.

I starten av neste år vil Sør-Vest Politidistrikt gjennomføre en testpilot med verktøyet i skarpe oppdrag, før verktøyet blir tilgjengelig for alle politidistrikt.

To personer som arbeider med pc på en kommandoplass.
Ledere fra Norsk Folkehjelp og Røde Kors bisto politiets innsatsledere på kommandoplassen. Foto: Paal Mork-Knutsen