Oslo snakker

Oslo kommune, Deichman og Nobels Fredssenter inviterer hele byen til å snakke sammen om omstridte temaer. «Oslo snakker» skal lære oss at uenighet kan være bra. 

Har det blitt for vanskelig å ha bil i Oslo? Er kanselleringskulturen et problem? Har du tillit til politikerne? 

Noen temaer skaper høy temperatur og heftig debatt. Men hva skjer når vi flytter samtalen ut av kommentarfeltet og inn i et fysisk rom? Nå inviterer Velferdsetaten, Deichman og Nobels Fredssenter hele byen til å bli med på «Oslo snakker». Deltakerne får møte meningsmotstandere ansikt til ansikt og snakke om aktuelle og omstridte temaer. 

– Jeg tror på kraften i å snakke sammen, også med folk en er uenig med.  Vi kan lære mye av å møtes ansikt til ansikt og kjenne at det ikke er farlig å være uenig. Det er viktig for å gi ytringsfriheten gode kår», sier ordfører Anne Lindboe. For at demokratiet skal fungere må vi øve oss på å snakke med dem vi er uenige med. Det er viktig for at Oslo skal være en raus og inkluderende storby for alle.

Noman Mubashir deltar på åpningsarrangement

Det første stevnemøtet under «Oslo snakker» går av stabelen på Nobels Fredssenter mandag 22. april. Der deltar NRK-programleder Noman Mubashir, som deler sine erfaringer med å møte meningsmotstandere i programserien «Lett å hate». Målet med prosjektet er å bidra til at samfunnsdebatten blir mindre polarisert og mer tilgjengelig for alle. 

– I dag er det mange som lar være å si hva de mener, fordi debatten er så polarisert og ordbruken så krass, sier Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad.  “Oslo snakker” gir folk mulighet til å utforske dialogen som verktøy. Bare gjennom å lytte til hverandre og respektere våre forskjeller kan vi skape felles forståelse.

Stevnemøter på byens bibliotek

De påfølgende dagene blir det mindre arrangementer på fem ulike bibliotek rundt i Oslo: 25. april på Deichman Tøyen og Stovner, 29. april på Deichman Majorstua, 30. april på FUBIAK og 2. mai på Demo Linderud. 

«For Deichman er det viktig å skape gode møter mellom mennesker. Når man møtes ansikt til ansikt og må forholde seg til holdninger man hverken deler eller har sympati for, bidrar det til å bygge ned barrierer og bygge opp forståelse. Det har vi god bruk for i dag,» sier etatsdirektør Merete Lie i Deichman.  

Alle som ønsker å være med kan melde seg på via www.oslosnakker.no (ekstern lenke). Der må de svare på noen ja-nei-spørsmål som skal matche dem med en passende samtalepartner. Programmet som brukes er utviklet av den tyske avisen Die Zeit, og har samlet over 200.000 mennesker til samtaler verden over siden lanseringen i 2017. Erfaringen (ekstern lenke) er at møtene reduserer fordommer og polarisering.  “Oslo Snakker” er finansiert av Gjensidigestiftelsen og en del av Trygg by Norge-samarbeidet.