Verdens hjerte- og lungeredningsdag 2023

Når tok du førstehjelpskurs sist?

I fjor fikk 3881 mennesker hjertestans utenfor sykehus i Norge. Hjerte/lungeredning er en basiskunnskap alle burde kunne, og som må jevnlig friskes opp om man skal kunne yte best mulig hjelp i en nødssituasjon. Sammen med Lærdal Medical har Gjensidigestiftelsen utviklet et mobilbasert førstehjelpskurs som bare tar 15 minutter å gjennomføre. Kurset er en del av den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv», og ble lansert i forbindelse med verdens hjerte- og lungeredningsdag i fjor. Kurset er godkjent for bruk av landets fremste miljøer innen akuttmedisin.

Personer som trener HLR i et telt
Deltakere under P4s sommerturné som trener HLR. Foto: Lars Erik Mørk, Gjensidigestiftelsen

Kurset er ferdig på 15 minutter

Kurset gjennomføres via mobilen, og man tar det på www.113.no, som er den offisielle nettsiden til førstehjelpskunnskap i Norge. Alt man trenger er en pute og en mobil, og deretter blir man forklart gjennom kurset hva man skal gjøre. Det er et lavterskeltilbud som hele befolkningen kan benytte seg av, man trenger ikke kunne noe om HLR på forhånd. Målet er at kunnskapen man får i dette kortet kurset kan bidra til å redde liv.

Fikk hjertestans i selskap – ble reddet av kollega

I forbindelse med verdens hjerte- og lungeredningsdag i 2023, deler vi historien om Thore Lie. Rett før jul for to år siden fikk han akutt hjertestans under en lutefisk-middag sammen med gode kollegaer og partnere. En kollega hadde nylig vært på kurs for å lære hjerte-og lungeredning og visste hva de måtte gjøre. De ringte 113 og startet umiddelbart med hjerte-og lungeredning.